DI Världen

Di Världen 2016

När Dagens Industri i samarbete med The Economist anordnade sin årliga konferens DI Världen fanns många intressanta talare på plats.

Hans Rosling satte på sitt alldeles egna sätt åhörarnas kunskaper på prov med hjälp av mentometrar och frågor om världsekonomi. Steve Angello fick frågan om vad som gör att Sverige är så framgångsrikt internationellt inom musik – “vi sitter inomhus 8 månader per år och då blir vi kreativa”. Vi fick även lyssna till inrikesminister Anders Ygeman, Anna Kinberg Batra och Alasdair Ross från The Economist som bland annat listade de 10 snabbast växande ekonomierna i världen. Laos, Turkmenistan och Kambodja i topp, vem hade kunnat ana..

Den korta varianten av hur 2016 skulle te sig sammanfattades med sorger, kvinnor och segrar. Och jubileum. I år är det nämligen 10 år sedan första tweeten, 400 år sedan Shakespeare dog, 50 år sedan Star Trek hade premiär och 15 år sedan Wikipedia startade, för att nämna några.

Kriget i Syrien med den efterföljande flyktingkrisen, den svaga ekonomiska tillväxten i Europa, Kinas inbromsning och miljön kommer fortsatt vara några av de sorgliga kapitlen under året. Ett glädjeämne däremot är att kvinnorna kliver fram och står för många av de största besluten med Janet Yellen, Hillary Clinton (förhoppningsvis) och Angela Merkel i spetsen. Både inom idrottens och politikens värld kommer vi att bevittna segrar med OS, fotbolls-EM, Superbowl 50 och det amerikanska presidentvalet i sikte.

På frågan om vad talarna önskade mest för 2016 var de flesta eniga – att slippa se Donald Trump som vinnare i USA’s presidentval i höst. Hoppas den önskan faller in.