När man väl har rensat ett rum infinner sig en skön känsla av att ha skapat ljus, rymd och ordning. Men tomma, välstädade ytor kan snabbt bli belamrade med prylar igen om man inte håller efter. Så det bara att sätta igång och organisera hemmet för att behålla det lugn som en rensad miljö skänker. Det är värt att ägna några timmar till denna övning, tid som med lätthet sparas in på sikt när man slipper leta efter saker och ting. Ordning är ett sätt att placera prylar så att de kan användas effektivt, likaså att utnyttja förvaringsytan optimalt.

Förvaringsutrymme

Istället för att köpa nytt så utforska befintliga hyllor, lådor och skåp. Finns det utrymme som inte används eller utrymme som kan utnyttjas mer effektivt. Kom även ihåg att en väggyta kan fungera perfekt som förvaring. Är väggen på en mer framträdande plats så kan förvaringen göras som ett snyggt collage med krokar där hattar eller väskor får utgöra en snygg dekoration. Är väggen mer undanskymd, t e x i en garderob så kan väggen utnyttjas mer optimalt för allehanda ting som bälten, träningsväskor, skridskor, gymnastikskor, mm.

Förvaringsföremål

Börja med att utforska vad som finns i hemmet i form av förvaringsföremål och förvaringsytor innan du köper nytt. Ofta har man en hel del smarta lådor, boxar och utrymmen som du inte tänkt på som förvaringsföremål – som en enkel burk, en snygg presentask eller en korg. Snygga tygpåsar kan kan få hänga i badrummet för förvaring av hårsnoddar, spännen och annat som inte får plats i lådorna. Gamla resväskor och hattaskar staplade på varandra kan bli en fantastisk förvaringsenhet. Inventera ditt förråd av förvaringsföremål och låt fantasin flöda!

Dela upp

Många har en skräplåda i köket eller hallen där allt möjligt samlas. Och det är helt i sin ordning! Men istället för att låta allt ligga i en enda röra så är det en god idé att dela upp sakerna. Använd askar och burkar som passar perfekt att förvara pennor, gummisnoddar, tejp och annat som tenderar att hamna i skräplådan. Tänk besticklåda där allt har sin givna plats. På så sätt utnyttjas lådans yta också maximalt.

Matcha eller mixa förvaringsföremålen

Om du vill matcha dina förvaringslådor så kan du klä dem inuti med snyggt papper. Använd gärna kraftigare omslagspapper eller exempelvis bitar av tapet. Spraylim, linjal och sax hjälper dig i arbetet. Köper du nya förvaringsföremål kan du välja sådana som harmonierar med ditt hem, exempelvis enkla vita, svarta, glas, korg eller trä. Det går naturligtvis alldeles utmärkt att mixa olika material och färger också, däremot är naturmaterial att föredra. Vi behöver inte mer plastmaterial i våra hem, tvärtom.

Dölj eller visa upp

Ett välordnat hem eller kontor behöver inte betyda att allt är dolt bakom dörrar eller undanstuvat i lådor. Förvaringen kan lika gärna visas upp – det kan till och med bidra till rummets inredning. Tänk öppna kökshyllor där porslin och matvaror pryder sin plats, hoprullade handdukar på en badrumshylla eller pennor och penslar i en fin burk på fönsterbrädan. Dekorativa skålar och fat kan gärna få stå framme, antingen för sig själva eller som del i ett vackert stilleben. Även kläder och skor kan få visas upp i öppna hyllor och på fristående klädstänger så länge det finns en ordnad tanke bakom.

Förvaringsinventering

Våra hem förändras och utvecklas, precis som vi själva och därför är det nödvändigt att regelbundet gå igenom förvaringsbehoven. Avsätt tid i kalendern en till två gånger per år. Fungerar förvaringen som den ska, behöver den organiseras om? Går det att slänga och rensa istället för att skaffa mer förvaringsutrymme? Första gångerna man gör en inventering av hemmets eller kontorets ordning och reda kan det ta lite länge tid, men ju mer man arbetar efter grundprinciperna för ett välorganiserat hem kommer de övningarna att kännas enklare.

Tips för att organisera hemmet

Utnyttja rummet höjd och förvara saker på hög nivå. Införskaffa stege eller pall som lätt kan tas fram vid behov.

Förvara även på låg nivå, t ex i plastlådor på hjul under sängen.

Skaffa en förvaringsenhet för returflaskor och tidningar, finns många snygga på marknaden.

Gör likadant i garderoben, skaffa särskilda bältes- och slipshängare och inred en låda för strumpor och underkläder.

Röj undan lite varje dag, vik tvätt, släng tidningar, plocka undan. Låt inte småsaker samlas på hög och bli ett jättejobb.

Inbyggda lösningar kan öka det tillgängliga förvaringsutrymmet. Ta outnyttjade utrymmen i anspråk och bygg under en trappa, ett snedtak eller bygg på höjden.

Om du behöver utnyttja golvytan maximalt i kök eller matrum så är stapelbara stolar perfekt. Finns många snygga modeller att välja på, tex Sjuan eller Myran.

Märk upp kartonger och lådor som ställs undan, t ex säsongsbetonade kläder och skor. Skriv en snygg etikett eller ta en bild på innehållet och fäst väl synligt.

Barn och ungdomar kan behöva lite hjälp på traven att hålla ordning. Föregå med gott exempel och lär dem att ett välordnat rum är skönare att vara i än ett stökigt. Hitta smarta förvaringslösningar som underlättar för deras hobby eller intresse, ett snyggt sminkbord, specialförvaring av träningsutrustning och liknande som också gör det enkelt för dem att hitta när det är brått.

Försäljningsställen & inspiration

Åhléns – smarta och prisvärda förvaringsdetaljer, bl a praktiska lösningar till garderoben som bälteshängare, slipshängare, snygga trägalgar, mm.

MUJI – japansk förvaring när den är som bäst.

Habitat – sir Terence Conrans ande vilar över sortimentet som innehåller många snygga förvaringsföremål.

IKEA – förstås, måste nämnas i sammanhanget. Har i princip det mesta inom förvaring. Kolla katalogen eller nätet innan besök i butik men kom ihåg att varuhusen även ibland har tillfälliga specialsortiment som kan vara värt resan i sig.

Granit – snyggt, snyggt, snyggt!

Förvara – nätbutik med smarta förvaringsprylar, saknar dock mer miljövänliga alternativ.

Etsy – har en hel sektion som heter Storage and Organization som är värd att spana in. Både för inspiration och shopping.

Förvaringsdrottningen – en dos inspiration för ordning och reda.