Nu har vi kommit till steg 2 i konsten att bygga upp garderoben från grunden med ett antal viktiga basplagg och nu har vi kommit till kapitlet businesskläder. Vi utgår från kärnan med 8 st plagg som jag skrev om i förra inlägget och kompletterar nu med ytterligare 8 plagg. Utöver businesskläder är det sedan dags att gå vidare och utöka garderoben med plagg för fritid och fest men det återkommer jag till längre fram. I detta inlägg är det arbete som gäller!

Basgarderoben med businesskläder

Här har jag utgått från tanken att man har någon sorts dresscode på arbetet. Det är inte ett jobb där uniform eller arbetskläder gäller men heller inte ett arbete där du kan komma i trasiga jeans och linne utan att någon bryr sig.

Handlar det om ett arbete där man regelbundet träffar kunder, partners och utomstående så är det viktigt att kläderna signalerar förtroende & kunskap. Ja, det kan även vara så att du vill utstråla makt med dina plagg. Välj dem med omsorg.

Har du en strikt dresscode på jobbet som kräver kostym eller dräkt, jag då är det bara att satsa på en 3-delad ensemble med pennkjol, byxa och kavaj för maximal variation. Här kommer jag dock skriva om arbetsgarderoben för en något ledigare stil, business casual. Vi adderar ytterligare 8 plagg – två par byxor, en kjol, en blus, en polo/topp, en kofta, en businessklänning och en trenchcoat.

 

Byxor med olika karaktär

Modeller på byxor finns just nu i alla de slag – korta, långa, vida, smala, med eller utan slag. En bra basvariant är den sk cigarettbyxan som är dressad, ankellång med flat front. Välj någon av basfärgerna svart, marin eller grå. Sedan kan du komplettera med en snarlik modell men med något som sticker ut i form av material, revärer, sprund eller liknande. Viktigt med byxorna är hög kvalitet i tyget så det inte blir extra knän och rumpor. Den vägen vill vi inte vandra på arbetstid. Tiger och Rodebjer har fint dressade kostymbyxor, t ex Tiger Kalila och Rodebjer Darcel. Exempel på byxan med fina detaljer i form av revärer och satintyg kommer från Hope i modell Krissy.

Den klassiska pennkjolen

En snygg, draperad pennkjol i hög kvalitet är en stöttepelare i basgarderoben. Gärna med inblandning av ull, för stadga och hållbarhet, i basfärgen svart. Mixa gärna med en oversized topp som t ex vita skjortan, som stoppas in och får drapera sig vid linningen. Styla gärna med skärp för extra markering av midjan. Längden ska vara på knäet eller precis nedanför. Tänk Claire Underwoods knivskarpa look.

Överdelar som blus, topp och kofta

Nu är det dags att addera lite användbara toppar. Vi har ju sedan tidigare den vita t-shirten och den krispiga vita skjortan. Vi kompletterar med en enfärgad blus (vit, cremefärgad, puder – vi pratar fortfarande bas). Den kan dock gärna vara mer dekorerad – knyt, dold knäppning, hög hals, vackra knappar eller annat som gör att den skiljer sig från den vita skjortan. Sedan kommer vi till ett extremt användbart plagg, den svarta polon! Adderar genast karaktär till en outfit och kan varieras genom att t ex bäras under den lilla svarta för att dressa ner för kontoret. Jag vet att en del har svårt för polokragar och då kan du istället satsa på en långärmad topp med någon elegant detalj som omlott, drapering eller annat som sticker ut. Hos Camilla Thulin finns fina toppar, välj enfärgad för basens skull. En snygg dräktjacka eller dressad kofta är ett bra alternativ till kavaj. Dagmar har snygga varianter, där koftan Fortuna med sina stora knappar är en klassiker, lika stilig till såväl byxor som kjol.

Businessklänning med variation

Den perfekta businessklänningen är enkel och klassisk i snittet, förslagsvis enfärgad i marinblått, grått eller kanske med ett diskret mönster som kritstreck (den lilla svarta finns redan så här väljer vi annan färg). Businessklänningen kan gärna varieras med polo eller skjorta under och med ett skärp i midjan för maxad möjlighet till variation. Klänningen Angela från Camilla Thulin uppfyller alla kriterierna.

Trenchcoaten för alla väder

Ett mer klassiskt ytterplagg får man nog leta efter. Väljer du en variant i hög kvalitet så får du både vind- och regnskydd. En del trenchcoats har avtagbart innerfoder, vilket gör plagget gångbart året runt. Är plånboken välfylld, ja då kan en ny Burberry vara aktuell. Har du tid och lust kan jag annars rekommendera ett besök på lyxsecondhand, som t ex Used By det finns en hel del att välja på där till en bråkdel av ursprungspriset. Själv är jag lycklig ägare till en begagnad Max Mara-trench, knappt använd men ett riktigt fynd.

Happy shopping!