Trenden med den kurerade garderoben är både hållbart och smart. Det innebär i princip att du rensar ut det som du inte längre använder och bara behåller godbitarna, plaggen du verkligen tycker om att använda. De kläder som platsar i den kurerade garderoben ska hålla över tid, kunna kombineras maximalt med andra plagg och vara i hög kvalitet.

Satsa på klädvård

För att få till den perfekt kurerade garderoben så är ett tips att ha kontakt med en bra skomakare för reparation av älsklingsskorna och skicklig skräddare för nytt foder till favoritkappan. Är de duktiga hantverkare kan de också med små medel göra att ett plagg sitter perfekt, nästan som skräddarsytt. Det kan vara att lägga upp ärmlängden på en kavaj eller lägga ut ett par byxor i midjan. På hemmaplan kan man göra mycket också – vädra dina ullplagg utomhus i fuktigt väder istället för att kemtvätta. Ullfibern har en superbra förmåga att rengöra sig självt, om plagget får hänga på vädring. Skaffa en klädborste istället för klisterrullar som kan lämna rester på kläderna. Sätt skoblock i skorna och putsa med jämna mellanrum. Lägg cederträkulor i lådorna för att hålla ohyra borta och komplettera med bitar av favorittvålen för god doft också.

Nytt, second hand eller vintage

Jag älskar kombinationen av alla tre. För andra kanske det bara är vintage som gäller och några satsar alla slantar på senaste trenderna. Här finns inget rätt eller fel, det handlar om att mejsla fram den personliga stilen och hitta kombinationerna så att plaggen i garderoben verkligen blir använda. De mest hållbara plaggen är de som används. Det sägs att vi i snitt bara använder våra kläder 6 gånger innan vi överger dem. Inte speciellt hållbart, så räkna på maximal användning för varje plagg. Sen finns det förstås plats för nostalgiplagg men se till att den avdelningen inte växer. Och gör dig av med plagg som du tänkt använda när du gått ner i vikt, de blir bara till ett dåligt samvete.

Den kurerade garderoben – så gör du

Gör plats på sängen, soffan eller ta fram en klädställning. Börja med en sorts plagg i taget, jag brukar börja med jeans och byxor. Plocka fram alla och börja sålla – var sträng mot dig själv! Dela upp i 4 högar: spara, sälj, skrädda, skänk. Sparade plagg åker tillbaka in i garderoben (kolla om de behöver passera tvättstugan innan). Sälj går vidare till kommissionsbutik, Sellpy eller liknande (om du orkar, annars går allt till skänk). Skräddahögen innehåller plagg som du gillar men behöver en lagning eller ändring. Skänk läggs i påsar och lämnas i klädboxar, lämnas till Myrorna eller liknande. De plagg du nu har kvar i garderoben är godbitarna. Gör en lista på de plagg och accessoarer du behöver komplettera med för att bygga den perfekta basgarderoben. Försök hitta den röda tråden i din garderob, plaggen som definierar din personliga stil och det du vill förmedla. Målet är att ha en luftig klädkammare där du kan se alla dina kläder och hitta maximalt med kombinationer. Allt för att det ska bli så enkelt som möjligt att klä dig för jobbet, middagen på stan eller turen till landet och samtidigt skapa en personlig stil.

Ta hjälp för att komma igång

För många känns det som ett stort steg att ta itu med rensningen på egen hand. Då kan du ta hjälp! Jag rensar din garderob och ger dig tips på nya kombinationer i garderoben under resans gång. Jag kan också ta hand om de kläder som du vill bli av med. Efter avslutad garderobsrensning så gör jag också en personlig stilguide som du kan använda när du planerar inköp av nya nyckelplagg. Det kan till och med vara så att du kanske inte ens behöver köpa nytt utan jag hittar maximalt med nya kombinationer så din garderob känns som ny! Läs mer om tjänsten på garderobsrensning.nu eller kontakta mig direkt på louise.jansson@garderobsrensning.nu. Välkommen att boka din kurerade garderob!