Så har vi kommit till den tredje delen i konsten att bygga upp en basgarderob. I del 1 så började vi med grunden, med 8 st måste-plagg i varje basgarderob. Därefter gick vi vidare och adderade businesskläder i del 2 och nu har vi kommit till fest och vardagskläder.

De kläder som vi tidigare har stoppat in i basgarderoben går förstås att använda både till vardag och fest beroende på hur man varierar det hela. Och det vi lägger till här adderar ytterligare användbarhet och möjliggör fler kombinationer.

Den vida byxan

Vi har sedan tidigare jeans, ett par slimmade byxor och ett par kostymbyxor. Nu är det dags att investera i ett par svarta byxor med mera vidd. Låga eller höga i midjan är en smaksak men om jag får välja blir det höga nu när midjan äntligen på väg upp igen. Till fest kombinerar du med glammig topp och klackar och till vardags ett par sneakers och t-shirt. På jobbet kan du kombinera med svarta polo, bälte och ett par loafers. Snygg variant med hög midja är Sini från Rodebjer hos Åhléns eller deras kortare variant Dama.

Långkoftan

Låter det tråkigt? Bara du köper rätt modell så kan jag lova att detta plagg är långt från trist! Välj en variant i lite ledigare modell, gärna sjalkrage och med skärp (utan knappar) så kan du t o m drapera den som en omlottklänning om den är tillräckligt lång och stadig i kvaliteten (addera gärna en underklänning för att undvika missöden).

Kappan

Vi har ju sedan tidigare den korta läderjackan och trenchcoaten. Nu är det dags att investera i en kappa eller rock. Antingen en klassisk, rak modell med knyt eller en mer kvinnlig modell med vidd och skräddade detaljer. Oavsett så är kvaliteten A och O. Helst 100% ull men jag kan tänka mig att gå ner till 80%. En varm kappa behövs på våra breddgrader och då är det ylle eller dun som gäller. Eftersom vi pratar basplagg som ska hålla i många, många år så är det bara att tänka investering och inte slit&släng. Som jag nämnt i mina tidigare inlägg så handlar jag gärna på lyxsecondhand. Då har du möjlighet att lägga vantarna på ett plagg i hög kvalitet till en bråkdel av priset. Min favoritkappa är just ett sådant fynd. Det är en sandfärgad kashmirkappa med knyt. Själva lappen är bortklippt och det finns inget annat som skvallrar om ursprunget men i min fantasi så går jag omkring i en Guccikappa, fyndad för 3 000:-. Snygg och varm är den oavsett.

Festtoppen & cocktailklänningen

Eftersom vi pratar basgarderob för fest och vardagskläder så är det på sin plats att vi kikar in på den glammiga avdelningen. Paljetter eller sammet signalerar alltid fest och är ett säkert val. En snygg paljettopp kan även vara superfin ihop med jeans. Det är ju roligt att använda sina festplagg även till vardags och inte bara låta dem hänga i väntan på nästa festinbjudan. Och det går alldeles utmärkt att dressa ner festplaggen till vardags och kombinera med jeans, sneakers, polotröja, osv. Lite som att använda sina fina silverbestick en helt vanlig måndag. Och cocktailklänningen ja. Den får ju gärna sticka ut lite mer jämfört med basklänningarna vi har sedan innan. Maria Westerlind och Ida Sjöstedt gör fina, skräddade klänningar där du säker kan hitta din cocktaildröm.

Skinnkjolen

Hu, kanske många tänker men skinn är ett klassiskt material och bara är modellen snygg och längden rätt så funkar skinn även i kjolar. Så det blir en pennkjolsvariant här och längden måste vara på knäet eller strax nedanför. Supersnygg och elegant, både till jobb, vardags och fest. Hos Dagmar, Marlene Birger, med flera finns fina varianter.

Dräktjackan och den stickade tröjan

Och så har vi då kommit till de två sista plaggen i basgarderoben för fest och vardagskläder.
Dräktjackan är ett användbart plagg som är elegantare och mer dressad är en vanlig kofta men inte lika strikt som en kavaj. Och plagget som får sätta punkt är den stickade tröjan. Får gärna vara oversized, i allt från bomull till finaste angora. Med eller utan polokrage är valfritt. Här får färgen gärna vara ljus, tänk off-white, sand, puder. Tänk också lager på lager med polo eller skjorta under. Om tröjan är oversized så håll nederdelen slimmad (pennkjol, jeans).

Till detta kommer förstås skor och accessoarer men det återkommer jag till längre fram. Om du nu har följt mina råd har du hela 24 basplagg i din garderob med oändliga variationsmöjligheter. Grattis!! Ett tips om du vill se hur till synes omöjliga kombinationer blir hur snyggt som helst, googla på Jenna Lyons, creative director på J Crew. En sann källa till mixinspiration!