Vi väntar på ett stort party där framme någon gång, men datumet är lite oklart. Under tiden håller vi oss hemma, i mindre sällskap och satsar på att äta gott och dricka gott, lite lagom uppklädda.

Även om vaccinet ger effekt och pandemin klingar av så kommer den ekonomiska effekten att finnas kvar länge. Och tittar man i backspegeln och ser hur krig och ekonomiska depressioner har påverkat hur vi klär oss så är trenden tydlig. Vi spar in, håller igen, lagar och återanvänder under svåra tider.

Men sen, ja då blir vi som kalvar på grönbete. Det slösas på tyg, strösslas med paljetter, fransar, fjädrar och höga klackar. Vi vill festa bort alla tråkigheter och fira som det inte fanns en morgondag. Det glada 20-talet, ‘The roaring twenties’ som följde på första världskrigets nödår, är exempel på människors längtan efter att få roa sig och glömma det som var.

Vi kommer också att klä upp oss igen och festa loss, men inte riktigt än. Vi kommer att sitta på förfesten ett bra tag till, kanske hela 2021.

Trenderna under 2021 präglas bland annat av ett mer återhållsamt mode, minimalistiskt 90-tal i naturtoner med mjukare former. Loungeset istället för skarpa kostymer, höga klackar byts ut mot loafers och sandaler. Vi klär oss fortfarande för ett liv hemma där vi vill vara både bekväma och snygga.

Men vi ser också färgglada plagg med mycket volym och detaljer. I nyanser som chockrosa, starkt orange, blått, mintgrönt och gärna i kombination med varandra för den som vågar. Här visas också mycket hud, det är bara ryggar på klänningar, och urskärningar på ärmar.

Och den gröna vågen påverkar också förstås, det är handarbetat, folkloristiskt och personligt.

Hållbarhet kommer också att genomsyra modet 2021, det är nu vi får upp ögonen för det på riktigt. Nu när de stora modehusen börjar haka på trenden.

Men som sagt, 2021 kommer nog kännas som den stora förfesten i väntan på det stora kalaset.