Grön våg ger ringar på vattnet – Vi kommer att se många trender i pandemins kölvatten, och en av dem är den gröna vågen. Redan innan covid-19 bröt ut så var det en rörelse från stad till land, men den har accelererat i takt med att vi i större utsträckning arbetar på distans. Vi kan sitta uppkopplade från hemmet, på ett café eller var vi nu vill och ändå sköta vårt jobb. Hemmakontoren kommer också att bli en permanent del av bostaden och till det behöver vi mer plats. På mindre orter kan vi få mer yta till billigare peng än i städerna och dessutom närmare till naturen som en extrabonus. Tanken med självhushållning är också en växande rörelse som går hand i hand med utflyttningen till landet. Vi kan odla våra egna grönsaker och lättare ta till vara på det som naturen erbjuder. Pandemin har också visat sig gilla när vi är många människor på liten yta. Vad är väl då ett bättre botemedel än att röra sig bort från storstadens överbefolkade områden.

Hej då slit & släng

Inom modevärlden ser vi också en grön våg, en protest mot det överdrivna konsumtionssamhället. Vi söker hållbart mode med väl utvalda plagg som vi kan använda länge. Bort från slit-och-släng där vi kanske i bästa fall använder kläderna 6-7 gånger innan de hamnar på soptippen. Den bästa tjänsten vi kan göra för miljön är att använda våra kläder länge och även använda redan befintlig textil. Trenden med remake, dvs plagg som sys av redan befintlig textil, är något vi kommer att få se en hel del av. Och överlager av kläder är något som modeindustrin behöver tampas med ett bra tag framöver. Osålda kollektioner hänger kvar i butikerna och behöver hanteras när nya säsongsplagg landar in i butikerna.

Remake som het trend

Brittiska Burberry är ett i raden av modeföretag som vill föregå med gott exempel. I december 2020 lanserades initiativet ReBurberry Fabric Initiative i samarbete med British Fashion Council. Burberry kommer att skänka överskottstextil till skolor som utbildar inom mode och design, där tygerna kan få nytt liv i händerna på unga, kreativa studenter.
På hemmaplan har vi Stadsmissionens remake, som länge har arbetat med att sy nya, designade plagg av gamla kläder. För att möta den ökade efterfrågan startade de en egen webshop i somras som bara säljer remakeplagg.
Ett annat exempel är det prisade modeföretaget Rave Review, ett svenskt märke som tillverkar sina plagg av befintliga tyger som lakan, handdukar, sovsäckar och filtar. Och de har gjort det med den äran, Rave Review har rönt stor uppmärksamhet även utanför Sveriges gränser, plaggen har visats i Paris och de har blivit omskrivna i utländsk press.

Foto: Rave Rewiev