Älska mode, älska miljö!

Hur kan vi som är galna i mode konsumera hållbart? Modeindustrin är tyvärr en riktig miljöbov och produktionen av nya kläder behöver saktas ner och förändras. Ett klädesplagg är en vara som förädlats i många led och att bara slänga den på sophögen är värdelöst för miljön. Så vad göra? Här kommer några tips hur du kan fixa en hållbar garderob:

1 Bygg en vettig basgarderob med en 7-8 plagg i hög kvalitet som varar länge och som du kan kombinera i en mängd olika varianter. Ta hjälp av en personal shopper om du inte vet var du ska handla eller inte tycker det är kul eller har tid att shoppa. I snitt använder vi idag våra kläder ca 6 gånger innan de åker i soporna eller hängs undan. Se till att få ut maximal användning av dina plagg.

2 Köp second hand/vintage! Finns massa fint att välja på hos lyxsecondhandbutikerna. Jag har gjort många fina fynd bland plagg som knappt är använda. Mina favoriter är ML Second Hand på Kommendörsgatan och Birgittas på Sibyllegatan. Sedan finns ju Sellpy, Blocket, Tradera, där du kan göra superfynd. Kruxet är att utbudet är enormt och det kan vara svårt att vaska ut guldkornen. På mitt nya instagramkonto @hallbargarderob plockar jag russinen ur den stora second hand-kakan på nätet. Se exempel nedan.

3 Låna av en kompis eller hyr om du ska du på fest och behöver en ny outfit. Det finns ett antal uyhyrningstjänster, bland andra Sabina and Friends som vann årets Elle Sustainable awards.

4 Gör en garderobsrensning och dela upp i fyra högar – spara, sälj, skänk & lämna till återvinning. Släng aldrig plagg i vanliga hushållssoporna. Ta hjälp om du är osäker på vad du ska spara och inte. Det kan ge upphov till en nästan ny garderob bara att kunna se plaggen och hitta nya kombinationer. Åhléns Personal Shopping erbjuder garderobsrensning, kan verkligen rekommendera det. Jag har själv varit ute på ett antal rensningar hos kunder och det leder alltid till en massa aha-upplevelser!

5 Ordna klädbytardagar med vänner & bekanta. Dina kläder kan komma till glädje hos någon annan.

6 Titta på materialet när du köper nytt. Idag finns t ex Tencel, lyocell och cupro som är miljövänliga alternativ till viskos och bomull. Vissa märken arbetar också med återvunna textilier i sin produktion. Märken som Houdini och Filippa K ligger långt framme vad gäller hållbara klädkollektioner. Även Wera och Carin Wester hos Åhléns har en hel del plagg i miljövänliga material.