Familjeapoteket – första nätapoteket

År 2006 startade jag Familjeapoteket tillsammans med min kollega Susanne Söderberg. Vi ville förenkla vardagen för familjen genom att erbjuda hälsoprodukter på nätet. Vi såg också en fördel med e-handel av hälsoprodukter då du kan vara privat med dina inköp och slipper köa på fysiskt apotek eller butik och visa vilka åkommor som du har. När vi startade Familjeapoteket så var det svenska apoteksmonopolet under utredning och ett förslag lades fram att genomföra en omreglering på apoteksmarknaden. I förslaget fanns en skrivelse som öppnade upp för att kunna bedriva distanshandel med läkemedel.

Receptfria läkemedel i första steget

Jag och Susanne satte upp målsättningen med Familjeapoteket att bli det första fullskaliga apoteket bara på nätet på den svenska marknaden. I samband med det fick vi in kapital från 6:e AP-fonden som gick in som delägare i företaget. Före avregleringen bestod vårt sortiment av allt från rena handelsvaror som hygienprodukter, plåster, lusmedel och vitaminer till kosmetika och naturläkemedel. Den första delen av omregleringen genomfördes 2009 genom att man släppte ett antal receptfria läkemedel till försäljning utanför Apoteket AB. Familjeapoteket blev det första nätapoteket som erbjöd receptfria läkemedel som värktabletter, allergimedicin, nässpray och rökavvänjningsprodukter till våra kunder.

Familjeapoteket blir fullskaligt apotek

Vårt arbete för att bli ett fullserviceapotek som även erbjöd receptbelagda läkemedel fortsatte. År 2011 släpptes monopolet även på receptbelagda läkemedel. Vi hade då en lösning på plats för att kunna hantera expediering av recept och fick vårt godkännande av Läkemedelsverket i mars 2011 och blev då Sveriges första apotek bara på nätet. Under 2012 såldes Familjeapoteket och bytte senare namn till Apotea.