I moderådets trendspaning för höst & vinter 2017/2018 är det tre övergripande trender som utmärker sig; Dwell in darkness, Garbage garage och Body Comfort. Svenska moderådets VD Elin Frendberg höll i en intressant föreläsning om vad vi kan förvänta oss inom mode, inredning och livsstil framöver.

Dwell in darkness

Att bona in sig i det mörka, Dwell in darkness, är en esoteriskt mystisk trend med svärta i uttrycken och kan väl sägas vara motsatsen till det ljusa, fräscha som vi levt länge med inom inredningen. Det är suggestivt och lyxigt på samma gång med brända, rökiga toner i såväl mat och textilier till kroppsprodukter. Bläckfiskbläck används i matlagning för att få till den rätta svärtan, liksom aktivt kol. I inredningsmaterial är det organiska, torra, brända och obearbetade ytor som tar plats, liksom stenar som får flytta in i hemmen. På soffbordet ligger Brian Enos kortlek Oblique Strategies och i köksskåpen staplas tallrikar från Hasami Dinnerware.Ikea svärtan

IKEA släppte sin tillfälliga kollektion Svärtan i början av september i samarbete med formgivaren Martin Bergström. Det är skålar, flaskor och textilier i råa, torra ytor och skeva former i naturmaterial. Kollektionen är vi det här laget slutsåld men ta en titt på produkterna för inspiration.

 

Garbage Garage

Här får det vi som tidigare betraktat som skräp ett nytt liv i form av råvara. Vi konstruerar nya ting av containeravfall och trottoarfynd. Skräpmaterial som frigolit och skumplast tar plats jämte blanka glänsande material som aluminium och silver. I Stella McCartney’s löparsko från Adidas har frigoliten fått stå som modell för sulans struktur. Inom musiken är det rave och Kraftwerk som inspirerar.

Löparsko adidas

Memphisgruppens grafiska estetik slår igenom i färger och former, likaså Keith Harings uttrycksfulla konst. Färgbilden är beige, grå, mullvad med inslag av primärfärgerna i rött, blått och gult. Formspråket kan liknas vid ett ihopplock av objekt, något som också kan se hos Memphisgruppen som exemplevis i Ettore Sotsass bokhylla.

 

I Garbage garage-trenden är identiteten viktig och att man söker sig till likasinnade. Sharing is caring och ungdomlig tidsanda vägleder. Köket och dess utrustning är den nya statussymbolen och kockarna de nya superhjältarna. Vi återbrukar mer och fisket blir det nya surdegsbaket. För mer inspiration på temat, kolla in #greatartinuglyrooms på Instagram.

Body comfort

Här lugnar vi ner oss en smula jämfört med Garbage garage. Vi har en avslappnad och jordnära färgskala, “glutenfärger”, med accenter i rött och mint, dammiga pasteller samsas med vinfläckar och mjukt anodiserade metaller. Trenden är omslutande, trygg och komfortabel. Formerna är svällande, teddy, vegetabiliskt skinn och oglaserad terrakotta är heta materialval. Man söker mer miljövänliga alternativ till bomull som ananasfibrer och material från svampriket.

introducing jessica walsh

Body comfort-fantasten ägnar sig åt trekking, kallvattensdykning, svampjordbruk, syrar sina egna grönsaker och äter mat som man mår bra av. Fler och fler blir stockholmsvegetarianer, dvs äter vegetarisk mat plus fisk och skaldjur. Man omfamnar det organiska förfallet och intresserar sig för fermentering och biokultur. Både Garbage garage och Body Comfort-trenderna värnar om miljön, där den förra ägnar sig åt återbruk och den senare är sprungen från naturen. Viva moder natur!

För mer information, läs om Svenska moderådets trendspaning.