Att rensa sitt hem är nödvändigt med jämna mellanrum. Att rensa är också att skapa ljus och rymd. Det är lätt att samla på sig ting genom åren, allt från prydnadssaker, köksredskap till skor och kläder. En del saker blir favoriter och är värda varenda krona, en del prylar förhåller vi oss halvljumma till men är ändå bra att ha och en del undrar vi varför vi någonsin skaffade.

Konsten att rensa

Det är en härlig känsla att rensa sitt hem och värt all den tid det tar. Ett par timmars utrensning höjer livskvaliteten betydligt och det blir enklare att hitta saker och ting. Försök inte att ta dig an hela huset på en gång utan gå hellre grundligt tillväga och arbeta dig igenom rum för rum. När du rensar, tänk på att dela upp dina saker i fyra högar:

1. Spara

2. Sälj

3. Skänk

4. Släng

Här kommer en checklista, rum för rum som du kan följa för att rensa i hemmet. Lycka till!

Vardagsrum

Rensa ut böcker som inte känns aktuella eller intressanta. Att sälja böcker är svårt så här är alternativet skänka eller slänga.

Släng gamla tidningar. De blir bara ett dåligt samvete om man inte hinner läsa.

Ta en titt på kuddar och filtar. Är det nopprigt, dålig kvalitet, allmänt trist, skänk eller släng. Är det bra kvalitet men funkar sämre med färgerna, testa i ett annat rum.

Prydnadssaker, vaser, ljusstakar och liknande kan absolut funka men behöver ordnas i grupper och stilleben för att det inte ska bli rörigt. Fotoramar kan gärna få åka upp på väggen och utgöra en del i ett stiligt tavelarrangemang.

Mattor och gardiner – ta en titt med granskande blick. Passar de in i rummets storlek och färg. Känns gardinerna klumpiga i sitt arrangemang eller är de en fin inramning av fönstret. Ramar mattan in eller kan den få breda ut sig mer. Kanske en gardin- och mattvätt är på sin plats som gör att textilierna känns fräscha och krispiga igen.

Fungerar ljuskällorna i rummet? Ger de tillräckligt ljus som behövs för aktiviteten, läsa, skriva, äta, umgås, osv. Rensa bort dåliga och skadade armaturer.

Arbetsrum

Rensa skrivbordet och övriga ytor från papper, in med det som behöver sparas i pärmar eller hängmappar, släng resten. Eller ännu hellre, scanna/fota papperet och lägg in i mappar på datorn, släng sedan.

Kolla igenom pärmar, behöver allt sparas? Om inte, släng.

Kvitton, manualer och bruksanvisningar – scanna/fota och spara i mappar på datorn, släng sedan. De flesta bruksanvisningar finns dessutom redan på nätet.

Organisera skrivbordet och ha det som du använder mest lättast tillgängligt, resten kan läggas i lådor.

Ta en titt på hålslag, häftapparater, mm. Om det är något som krånglar eller är halvtrasigt, byt ut till nytt.

Gå igenom och organisera lådor. Insatser i form av askar eller färdigbyggda organizers hjälper till att hålla ordning på gem, snören, tejp, pennor och andra småprylar.

Skapa en anslagstavla/moodboard och häng upp sånt som är aktuellt, inspirerar eller på annat sätt ökar kreativiteten. Häng upp istället för att samla på skrivbordet.

Ta 5 minuter vid slutet av arbetsdagen till att rensa skrivbordet.

Kök

Gå igenom skåp och lådor och rensa ut kantstött porslin, udda muggar och annat som inte fyller någon funktion eller sällan används.

Gå igenom matlådor i plast eller glas och kolla om lådorna har matchande lock, släng det som är udda (om nya matlådor behöver inhandlas, titta efter fina glaslådor).

Rensa i skafferi och lådor med torrvaror och släng det som har utgånget datum. Gör en likadan matgallring i kyl och frys.

Inventera kökshanddukar och grytlappar och släng det som är fläckigt och uttjänt. Gamla kökshanddukar kan få bli torktrasor innan de kastas.

Gallra bland kokböcker, släng eller skänk de som inte används eller känns daterade.

Organisera köksredskap som du använder ofta så de är lätta att komma åt.

Kolla igenom papperspåse- och plastpåselådan. Svämmar den över så släng. Spara bara plastpåsar som funkar till sopor, papperspåsar till tidningsinsamling och enstaka fina papperspåsar.

Badrum

Rensa bland schampo, tvål, hudkrämer och annat som du förvarar i badrummet. Släng det som är gammalt eller har en doft som du inte gillar.

Släng gammal makeup som inte använts senaste 6 månaderna.

Rensa bland hårborstar, snoddar och hårspännen. Släng udda och uttjänt.

Låt gamla handdukar eller handdukar med mönster eller färger som du inte gillar gå i soporna eller skänk till textilinsamlingar. Eller återvinn som torktrasor.

Organisera skåp och lådor med askar och burkar som samlar ihop badrummets alla småprylar och hygienartiklar.

Sovrum

Sovrummet är kanske det rummet som är i störst behov av rensning för att vi ska få lugn och ro och inte översköljas av intryck och oreda. Börja med TV och dator, låt inte sovrummet bli en permanent arbetsplats eller ett TV-rum.

Låt inte kläder ligga framme, häng in i garderob eller lägg i lådor. Ha gärna en herrbetjänt bredvid sängen men var sträng och förvara max 2-3 plagg där.

Rensa nattduksbord, släng gamla tidningar.

Rensa hyllor och släng eller skänk gamla böcker. Låt det som påminner om arbete och räkningar få flytta in i arbetsrum/kontor.

Inventera sänglinne, täcken och kuddar. Gör dig av med uttjänta, trasiga örngott och påslakan, sängkläder av dålig kvalitet eller med mönster och färger som du inte trivs med.

Kasta kuddar som blivit knöliga eller oformliga.

Garderob

Gå igenom dina kläder, skor och accessoarer. Hyllvärmare, felköp, plagg i dålig kvalitet eller sånt du inte längre använder behöver inte ta upp plats i din garderob. Kläder, skor och accessoarer i gott skick av kvalitetsmärke kan man få några slantar för. Även vintageplagg kan inbringa några slantar om de är av rätt snitt och märke. Annars kan du glädja välgörenhetsbutikerna med dina avlagda paltor.

Försäljnings- och inlämningsställen

Kommissionsbutiker:

Birgittas, Sibyllegatan 63
ML Second Hand, Kommendörsgatan 14
Boutique två, tre gånger, Linnégatan 34
Petronellas, Lützengatan 4

Nätbutiker:

usedby.com (hem & mode)
blocket.se
stillinfashion.se (väskor, skor & accessoarer)
tradera.se
sellpy.se

Välgörenhet:

Stadsmissionen
Läkarmissionen
Erikshjälpen
Röda Korset