Konsten att städa

“Livet börjar på riktigt sedan du fått ordning på torpet”. Det är slutorden i Marie Kondo’s bok “Konsten att städa”. Låter kanske inte så kul men är riktigt inspirerande och skriven på ett underhållande sätt. Hennes bok har blivit en bestseller, det är fler och fler som lär sig att “declutter” sitt hem med hjälp av Kon-Mari metoden och på Youtube finns en mängd tutorials hur man gått till väga för att få ordning på torpet. Men det är inte städning i meningen dammsuga, damma och torka golv utan mer konsten att hålla ordning.

Does it spark joy?

En av hörnstenarna i Marie Kondo’s metod är att de föremål som vi omger oss med i hemmet ska utstråla glädje, allt annat ska vi göra oss av med. Ett kapitel ägnas givetvis åt hur man ska rensa bland sina kläder. “Se på det hela som om du besöker din favoritaffär och väljer av varorna som finns där. När du greppat den grundläggande principen lägger du alla kläderna i en hög, tar ett plagg åt gången i handen och frågar tyst dig själv: Utstrålar det här glädje? Din städfest har just börjat.”

The Queen of Clean

Marie Kondo är en ung japanska som ägnat större delen av sitt liv åt just städning. En udda hobby som nu visar sig vara ett lyckokast. Med över 2 miljoner sålda böcker och långa köer till hennes workshops håller hon på att slå sig igenom i västvärlden som The Queen of Clean. Vår fascination för detta ämne måste handla om att vi i vår del av världen lever i ett överflöd av saker. Och i bästa fall kan metoden hjälpa oss att minska vår konsumtion av prylar. Så nästa gång vi står i affären i begrepp att köpa något nytt kanske vi fråga oss redan där: Utstrålar det här glädje?