Dagens trendspaning i radio – kvinnligt mode i politiken! Nyvalda vicepresidenten Kamala Harris’ vita kostym (designad Carolina Herrera) från gårdagens segertal är redan en klassiker och en hyllning till kvinnorörelsen.

Mode i politiken – vitt som symbol

När suffragetterna i början av förra seklet kämpade för kvinnlig röstsätt så klädde de sig ofta i helvitt vid sina sammankomster och demonstrationer. Det har sedan dess blivit en symbol som använts av kvinnliga politiker, främst i USA, för att med klädernas makt uttrycka sin åsikt. Geraldine Ferraro, USA’s första kvinna att nomineras till posten som vicepresindent och Shirley Chisholm som blev den första Afrikansk-Amerikanska kvinnan att väljas till kongressen bar båda helvitt vid sina respektive officiella framträdanden. Hillary Clinton likaså när hon accepterade nomineringen som demokraternas presidentkandidat. Och nu senast i raden av framgångsrika kvinnliga politiker såg vi Kamala Harris i en helvit kostym med tillhörande vit knytblus, dubbelt upp för kvinnlig power.

Folklig och avslappnad stil

Annars har Harris under kampanjandet mest klätt sig i enklare outfits som jeans, t-shirt, kavaj och inte minst, sneakers från Converse. Amerikanskt, folkligt och närvarande. Liksom hennes parhäst Joe Biden, som under valarbetet ofta klätt sig utan slips med uppkavlade ärmar iförd sina klassiska solglasögon som understrukit hans avslappnade, familjära stil. En annan politiker som flitigt använde kläder, eller rättare sagt accessoarer som uttryck, var tidigare utrikesminister Madeleine Albright. Hon använde broscher för den ordlösa kommunikationen. I boken ”Read my pins” finns de beskrivna, bland annat den berömda ormbroschen som hon använde i mötet med irakiska tjänstemän efter att ha blivit kallad ”en orm utan motstycke” av Saddam Hussein.

En modell i 90 färger

Och i Europa har vi politiker som Angela Merkel som kanske inte går till historien för sin spännande stil, men den är desto mer praktisk. Hon har en modell av kavaj som hon sägs ha i närmare 90 olika färgställningar. Kragen kan variera något men annars är den i samma snitt, 3 eller 4 knappar och längd strax nedanför höften. Kavajen bär hon alltid tillsammans med svarta byxor. Ja, bokstavligen alltid, även när hon var på visit i Buckingham Palace och träffade drottningen så bar hon en vit variant ihop med svarta byxor, något hon fick kritik för. När man hälsar på hos drottningen så är det kjol eller klänning som gäller, punkt slut. Men heter man Angela Merkel och är hela EU’s ‘mutti’ så klär man sig som man behagar.