I helgen var vi på kryssning med M-Magasin och föreläste för drygt 600 läsare om ‘Stil då & nu’. Det var en härlig samling åhörare som vi fick äran att berätta för och lika härlig samling artister och författare som vi fick delen scenen med ombord på Silja Galaxy. Gaytenoren Richard Söderberg, sångerskan Marianne Mörck, författarna Lena Andersson och Malin Persson Giolito, med flera. Amelia Adamo tog pulsen på oss på scenen redan på söndagkvällen och på måndagen var det dags för oss att berätta om ‘Stil då och nu’.

Modehistoria

Monica berättade som vanligt om modets historia med början i 40-talet, krigs- och efterkrigstiden som präglade de kläder som då bars. Breda axlar, byxor på kvinnor. Vi skulle vara solidariska med männen och vara redo att dra ut i krig. Ransonering av tyg, vilket innebar smalare silhuetter och mindre vidd i kjolar. Sedan kom det glada 50-talet med mer tyg och stora, cirkelformade kjolar. Christian Dior lanserade The New Look redan 1947 men silhuetten följde med in i 50-talet och blev tongivande för den tiden. Smala midjor, breda höfter & axelvaddarna försvann. På 60-talet åkte kjollängden upp ovanför knät. Höga stövlar med platt sula blev mode att bära till de korta kjolarna. 70-talet är de virkade klänningarna, breda skjortkragarna och de häftiga blommönstrens årtionde. Av många också det mest utskällda modedecenniet. Sen så satte ekonomin fart och 80-talets mode tog för sig i form av massa tyg, breda axlar, smala midjor, höga frisyrer, starka färger och mönster. Det fanns liksom ingen gräns för hur många axelvaddar man kunde stapla på varandra eller hur högt man kunde tupera luggen.

Dagens trender

Efter Monicas tillbakablick berättade jag om dagens mode och hur tidigare decennier påverkar det vi ser i butikerna idag. Både 70- och 80-talet influerar. Långa svepande linjer, glansigt med mycket tyg à la sent 70-tal och axelvaddar och dubbelknäppning à la 80-tal. Starka färger som kornblått, rött och rosa tar plats och gärna i kombination för den som vågar, men även mer dämpade toner som senapsgult, orange och brunt är med. Material som mocka och skinn är tillbaka i kjolar & byxor men även stiliga, långa kappor. Andra tongivande material denna säsong är sammet och förstås manchestern som gjort en riktig come back. Mönster som rutigt, blommig och djurprint är hett och den avancerade vågar sig på att mönstermixa.

Mixa vintage och trend

Vi avslutade föreläsningen med att visa hur fint det kan bli om man mixar gammalt och nytt och det gjorde vi här också. Jag gav Monica några trendplagg som hon stylade med vintage och tvärtom. Hållbart och personligt i en elegant kombination.

Det var också kul att träffa många i publiken som kom fram och pratade kläder och stil. Plaggen som Monica visar väcker ju också många minnen. Vi uppmanade också åhörarna att titta igenom sina garderober – kanske finns det fina plagg där som kan komma till användning igen eller lämnas till försäljning till nytta och nöje för någon annan!