Det är mycket trendspaning nu! Spenderade onsdagskvällen på Nalen där ELLE hade sin trendspaningskväll. Proppfullt med folk, Åhléns var en av sponsorerna och visade nya märken som Twist & Tango och Carin Wester. Björn Axén fanns också på plats och bjöd på ministyling. Chefredaktören för Elle Decoration, Svante Öquist inledde med trender inom hem och inredning.

Inredningstrender

Han pratade mycket om hur trädgården intar våra hem och vice versa. Vi flyttar ut i grönskan och tar grönskan med oss in. En stor inspirationskälla just nu är Sissinghurst Gardens i England, arkitekten Vita Sackville-West‘s verk. Rotting är det material som är supertrendigt och bl a IKEA’s förvaringsskåp med rottingdörrar säljer slut på nolltid när det kommer in i lager. Maximalismen kommer mer och mer som en pendang till det minimialistiska som vi länge levt med. Spana in Roberto Cavalli Home så förstår ni vad som menas. När det gäller färger så ser vi en hel del tabu som bryts, som exempelvis mix av rött/rosa/orange och marint/brunt/svart. Asien är den kontinent som inspirerar mest med sin mångkultur och mångfald. Decenniet som kommer att vara på tapeten framöver är 70-talet som inspirerar både inom mode och inredning. Svante delade med sig av två heta inredningstips – gruppera och blanda stilar. Han visade en fin bild på brickor han samlat på en sittputt (som agerade soffbord i hans hem) och som han ständigt arrangerade om för att få till den perfekta grupperingen.

Skönhetstrender

Efter Svante så var det dags för Kakan Hermansson och Emma Unckel att inta scenen, roliga och underhållande skönhetsdrottningar. På hårfronten är det flätor i en eller annan form, rufsiga lockar, lugg och håraccessoarer som gäller. För ansiktet är det retinol och syrabehandlingar som gäller för att föryngra huden. Den naturliga makeupen som tar timmar att få till är fortsatt trend liksom röda läppar.  Det finns ett rött läppstift för alla, det gäller bara att hitta sin nyans. Jag letar fortfarande efter den…. Eyeliner i alla former är rätt, likaså färg på eyelinern och ögonskuggan. Glöm dock inte ögonskuggeprimer. 3-i-1 stift för ögon, läppar & kind är ett enkelt knep för att rama in och pigga upp. Burt’s Bees har fina varianter.

Modetrender

Cia Jansson, kvällen till ära klädd i Carin Wester, levererade det senaste från catwalken. Rymden inspirerar i form av strass, glitter och silver. Hela Chanels visning var en rymdstation som flyttat in i Grand Palais. Paris, jämte Milano, är för övrigt de två mest betydelsefulla fashionstäderna just nu och Alessandro Michele, Guccis chefsdesigner, är den person som alla har ögonen på. Flower power råder där blommönster mixas hej vilt och även trenden street bygger på mix mellan dyrt och billigt, elegant och punk. Kvinnorna lånar (som vanligt) ur herrarnas garderober och det resulterar i ovesized, rutor, flanell, tweed och gubbskor. Trenchcoaten är ytterplagget med stort Y och filten är den nya accessoaren. På fötterna bär vi sock boots och cowboy boots, Americana blir modernt med Calvin Klein som dess främsta uttolkare.

Och den gemensamma nämnaren för inredning, skönhet och mode är den nya trendfärgen – lila!

Tack för trevlig trendkväll, ELLE!