Jag har börjat trendspana för Forum, Swea Internationals tidning, vilket betyder att jag med min spalt når ut till 10 000 svenska kvinnor runt om i världen. Så kul uppdrag! Min första spaning var på temat Vi kommer att klä upp oss igen. Såklart! Spaningen i sin helhet kan du läsa här:

Vi kommer att klä upp oss igen

Hur firade du in det nya året – iklädd partystass eller mysdress? Själv stod jag in i det sista och valde mellan en glammig, färgglad historia och en betydligt enklare svart klänning. Skulle jag gå all in även om antalet gäster runt nyårsbordet var lika minimalistiskt som min ena klänning. Eller skulle festblåsan få vila i garderoben i väntan på större kalas.

Oavsett klädbestyr så kändes det som ett årsskifte som vi längtat efter mer än någonsin. En önskan om ett nytt år där vi får kränga av oss den tunga, våta coronafilten från våra axlar. Även om det lyser svagt så är det ändå ett ljus vi ser i tunneln där förhoppningsvis vaccin och människors ihärdighet kommer att ge resultat.

Tittar vi på modet för 2021 är det ungefär lika ambivalent som mitt val av outfit för nyår. I den ena ringhörnan hittar vi de klassiska, återhållsamma plaggen i lugn färgskala. I den andra står de färgglada och voluminösa kläderna som bara väntar på att få släppas lösa. Designers runtom i världen måste haft ett huvudbry när de satt sig vid skissbordet och funderat på trenderna för 2021. Under året som gått har vi ställt om till ett hemmaliv där såväl jobbkostym och festligare plagg är inhängda i garderoben på ännu obestämd tid till förmån för myskläder, jeans och tröja. Men när vi väl får träffas igen, gå på restaurang, mingla på en afterwork och besöka en teater så kommer vi vilja att klä upp oss igen.

Om man tittar i backspegeln och ser hur krig och ekonomiska depressioner har påverkat hur vi klär oss så är trenden tydlig. Vi spar in, håller igen, lagar och lappar under nödåren, men sen, ja då blir vi som kalvar på grönbete. Det slösas på tyg, strösslas med paljetter, fjädrar, färg och höga klackar. Nu ska vi ta igen det vi förlorat och festa bort det tråkiga vi varit med om. Frågan är bara om det redan är under 2021 som det händer.

Den italienska designern Elsa Schiparelli (1890-1973) sa ”In difficult times, fashion is always outrageous.” Hon lär ha vetat eftersom hon var verksam mellan två världskrig.  Våren 2021 bjuder hursomhelst på godbitar oavsett vilken sida du än väljer.

Fem trender för våren 2021:

Loungewear – dressade myskläder för hemmalivet kommer fortfarande vara stort nästa år

Loafers – coolare än ballerinaskor och skönare än höga klackar

Färgstarkt – nyanser som Barbie Pink och Tangerine Orange kommer vi få se en hel del, gärna i kombination också för den som vågar

Kritstrecksrandigt – en klassiker som seglat upp på trendhimlen för 2021

Stora kragar – hänger med även detta år. Min favorit är den lösa kragen som gör dig redo för teamsmötet i ett nafs!

PS: Jag valde varken festblåsan eller den lilla svarta på nyår. Valet föll istället på en vintagesmoking från Armani. Med strassörhängen och klackar såklart!