Inredning och livsstil

I Livrustkammarens vackra lokaler anordnade idag Svenska Moderådet en föreläsning med temat Inredning och Livsstil höst/vinter 16-17. Mycket intressant att få blicka en bit in i framtiden med kunniga guider i form av Moderådets VD Elin Frendberg och Marknadschef Helena Mellström.

Tre stora trender inom inredning och livsstil

På föreläsningen presenterades tre dominerande trender – Authenticity, Shape of Things och Sensory.
Trenden Authenticity, beskrivs med ledorden Storytelling, Outdoor och Utility. Det handlar om att vårda, laga och lappa, inredningen är varm, ombonad och med mer inslag av naturen än tidigare. Ett träd får växa inomhus, en del av berggrunden får kika in genom golvet. Inspirationen kommer från den avskalade 60-talsestetiken i Big Sur och österländsk minimalism där hemmen lever i symbios med naturen. Själv tänker jag på det fantastiska Shaffer Residence från filmen “A single man” av Tom Ford. Sevärd av många anledningar och huset är definitivt en.

Shape of things kan sammanfattas med orden Small Objects, Interior and fast fashion och High and low mix. Lite svårare att greppa än Authenticity tyckte jag, men här pratar vi om skaparglädje, humor och fria former. Organiska och oväntade mönster, starka färgfält, infärgat glas och plexi med inspiration från såväl Memphisgruppen som Bauhaus. Se Ung Svensk Form för mer inspiration, där ROOM Collection av Erik Olovsson och Kyuhyung Cho står ut som en värdig representant för Shape of things.

Den tredje trenden, Sensory, förklaras med orden Senes, Tactility och Pared-down. En trend för alla med eller inspirerat av personer med HSP (Hyper Sensory Personality), vilket sägs vara 20% av befolkningen som har den typen av personliga drag. Det är ett nedskalat, varmt, inkännande och ombonat tema där känna är det nya tycka. Det är vackra strukturer och ytor, bast, makramé, flätat, mineraler och stenar. Det ska vara hemgjort, inte bara surdegsbröd och sylt utan även tvålar och kosmetik gör vi själva för att veta vilka ingredienser som finns i burken. Vi reducerar och rensar ut i vår miljö för att kunna känna. Marie Kondos The life changing magic of cleaning känns som en guidebok in i trenden, där hon menar att varje objekt i hemmet ska utstråla glädje annars ska man göra sig av med det.

Olika generationer av design

Föreläsningen bjöd också på en paneldiskussion med Daniel Hecksher från Note Design, Thommy Bindefeld från Svenskt Tenn och Salka Hallström från tidningen Form. Samtalet berörde bland annat olika generationer av design och eviga värden kontra snabba designinnovationer. En givande och intressant dag om inredning och livsstil av Svenska Moderådet.