När jag arbetar med ett inredningsuppdrag är det viktigt att först få en bild av läget – hur ser kontoret, huset, lägenheten ut idag och vad vill kunden åstadkomma på sikt. Om ett inredningsupdrag gäller en befintlig bostad eller kontor så kan man i princip dela upp det i tre delar.

Ett inredningsuppdrag börjar med konsten att rensa

Att gallra i sitt hem eller på sin arbetsplats är nödvändigt med jämna mellanrum. Att städa upp och göra sig av med prylar är också att skapa ljus och rymd. Det är lätt att samla på sig ting genom åren, allt från papper, prydnadssaker, köksredskap till skor och kläder. En del saker blir favoriter och är värda varenda krona, en del saker håller vi oss halvljumma till men är ändå bra att ha och en del undrar vi varför vi någonsin skaffade. Det är en härlig känsla att rensa och värt all den tid det tar. Ett par timmars utrensning höjer livskvaliteten betydligt och det blir enklare att hitta saker och ting. Försök inte att ta dig an hela huset eller kontoret på en gång utan gå hellre grundligt tillväga och röj bit för bit. När denna härliga del är klar är det dags att fundera på hur man ska organisera saker och ting. Se min checklista för att rensa hemmet.

Organisera för att behålla lugnet

När man väl har rensat ett rum vill man behålla den sköna känslan som det innebär att skapa ljus, rymd och ordning. Tomma, välstädade ytor kan snabbt bli belamrade med prylar igen om man inte håller efter. Så det bara att sätta igång och organisera för att behålla det lugn som en rensad miljö skänker. Det är värt att ägna några timmar till denna övning, tid som med lätthet sparas in på sikt när man slipper leta efter saker och ting. Ordning är ett sätt att placera prylar så att de kan användas effektivt, likaså att utnyttja förvaringsytan optimalt. Se min checklista för att organisera hemmet.

Styla för att hitta stil och personlighet

Som kronan på verket kommer det tredje steget i ett inredningsuppdrag – stylingen. Det är här man verkligen får blomma ut och göra en önskelista på hur ett drömhem skulle kunna se ut. Vilken känsla vill man ha i sitt hem, övergripande och rum för rum. Sedan är det budgeten som sätter ramarna för hur mycket av drömmarna som kan förverkligas. Och allt behöver inte göras på en gång, man kan lägga upp en långsiktig plan för att ha råd med önskesakerna. Det är dessutom att rekommendera att inte göra allt på en gång, en del ändringar kan komma längs vägen och då är det bra att man stannat upp och tänkt efter.

Easy Livning

Min inredningsguru, sir Terence Conran, som bland annat står bakom Habitat skriver i sin bok Easy Living: “När det moderna livet blir allt mer komplicerat och hetsigt måste hemmet utvecklas så det fungerar som motgift mot stress och spänningar. Ett ställe där man kan slappna av, gå ner i varv och vara sig själv. Praktiska sysslor ska flyta utan krångel och irritation, det ska vara lätt att hålla ordning, det ska finnas rymd och ljus och kännas skönt att leva.” Skönt beskrivet och det är ju precis så vi vill ha det. Så nu är det är bara att köra igång! Vill du ha hjälp med ditt inredningsuppdrag är du välkommen att kontakta mig.